Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska, gostovao u trećem Dnevniku

Gostujući u emisiji Dnevnik 3, povodom potpisanog sporazuma o financiranju izgradnje prve faze projekta, plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku od strane EU u okviru INSTRUMENTA ZA POVEZIVANJE EUROPE (CEF), direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić potvrdio je kako je ovo najveći dodijeljeni iznos bespovratnih sredstava za razvoj energetskog projekta do dosada, a radi se o iznosu od gotovo trećine novca ukupne vrijednosti projekta. „LNG Hrvatska trenutno provodi nekoliko aktivnosti paralelno - uz aktivnosti projektiranja i ishođenja potrebnih dozvola, provodimo i komercijalnu, ponudu zakupa kapaciteta terminala kojom prodajemo našu uslugu uplinjavanja LNG-a na terminalu. Jednako tako, u tijeku su aktivnosti vezane uz nabavu broda, izgradnju samog pristana i priključnog plinovoda na transportni sustav te se trudimo zatvoriti financijsku konstrukciju projekta kako bismo donijeli konačne investicijske odluke“, istaknuo je gospodin Frančić ovom prilikom.

„Do sada smo kroz CEF i neke druge fondove koristili sredstva za razvoj, pripremu, projektiranje, a sada su prvi put odobrena sredstva baš za izgradnju terminala i ona su namijenjena isključivo tvrtki LNG Hrvatska, koja je i potpisnica spomenutog sporazuma“, rekao je gospodin Frančić. Lokacijska dozvola za prvu fazu projekta, plutajući LNG terminal se očekuje u veljači nakon završetka procedure vezane uz Studiju utjecaja na okoliš, dok se građevinska dozvola očekuje u svibnju sljedeće godine. Komentirajući financijsku konstrukciju projekta, gospodin Frančić je spomenuo kako će HEP i Plinacro kao sadašnji vlasnici tvrtke LNG Hrvatska, odnosno nakon najavljene dokapitalizacije novi vlasnici, uložiti dio vlastitih sredstava u iznosu oko 30 posto, dok se preostali iznos potreban za financiranje projekta planira ugovoriti putem kredita.

Tvrtka LNG Hrvatska očekuje da bi svi radovi na izgradnji pristana, priključnog plinovoda i pomoćnih objekata trebali biti finalizirani do kraja 2019. godine, a puštanje prvih količina plina s terminala u sustav se očekuje početkom 2020. godine.

Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska, gostovao u trećem Dnevniku

Ostale novosti


Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Saznajte više ovdje.